vineri, 17 aprilie 2009

Proverbe

Vorbim azi despre proverbe romanesti. Dar cum nimic nu poate ramane serios, in randurile care urmeaza le vom dezbraca de orice sens sau le vom da un sens cu totul nou. Sa incepem.

"Gaina batrana face ciorba buna". Hmm...Poate "din gaina" sau "cu gaina". Ati vazut voi vreo gaina imbracata cu sort de bucatarie gatind ? Daca ati vazut inseamna ca trebuie sa mai lasati bautura si prafurile. Din aceeeasi categorie: "Cand pisica nu-i acasa soarecii joaca pe masa". Vedeti des soareci dansand pe mese ? Si nu e vorba de Tom si Jerry ? Naspa ! Altul: "Rade harb de oala sparta". Oameni buni, daca vi se intampla sa vedeti gaini in varsta pregatind cina, soareci care organizeaza momente coregrafice si tigai care rad una de alta lasati binisor joint-ul deoparte; si rachiul, si Romparkinul cu votca, si cannabisul si injectabilele. Cel putin pana cand mintea dumneavoastra nu mai plasmuieste astfel de imagini.

"Pisica blanda zgarie rau". Nu vorbi daca nu stii. Eu am doua pisici. Cand sunt blande te zgarie in joaca, fara sa-ti faca rau. Daca te zgarie rau inseamna ca pisica nu mai e blanda ci dusmanoasa, deci proverbul nu-si mai are rostul.

"Afara e vopsit gardul si inauntru leopardul". Asa si ? O imagine obisnuita de gradina zoologica cu un gard vopsit si o felina in plan indepartat e proverb ? Si ce legatura are vopseaua cu leopardul? Daca gardul nu era vopsit era vreo diferenta ? "Foaie verde ca zavorul/ Masa, cana si izvorul". Poftim, am facut si eu un proverb care are la fel de mult sens. La fel de bine se putea enunta: "in spatele gardului vopsit puteti vedea un leopard".

"Capul plecat sabia nu-l taie". Gresit ! Daca va uitati prin cartile de istorie o sa vedeti ca cei care au plecat dintre noi prin desprinderea capului de trup erau cu o secunda inainte aplecati peste o buturuga sau cu capul aplecat si prins in ghilotina. Aaaa, sau poate e vorba de capul plecat, care nu e acolo la momentul taierii. In cazul asta ce fel de proverb mai e si asta ? Normal ca nu poti decapita un om care nu e langa tine si atunci proverbul se transforma in urmatorul enunt: "este imposibil sa tai un cap atunci cand el nu este prezent". Presupunem totusi ca un om ramane fara cap intr-un fel sau altul si gasim alt proverb: "unde nu-i cap vai de picioare". Eu as spune ca unde nu-i cap e vai de toate organele corpului nu doar de picioare. Si as mai spune ca pentru un om care tocmai si-a pierdut capul picioarele sunt ultima problema.

"Nu da vrabia din mana pe cioara din gard". E mai mult un sfat decat un proverb si oricum daca v-ati gandit sa va implicati in tranzactii comerciale cu vrabii si ciori aveti probleme psihice majore.

"Fuga-i rusinoasa dar e sanatoasa". Ca e sanatoasa asta stie oricine; e sanatos sa faci sport, sa alergi in aer liber. Dar de ce sa fie rusinoasa ? N-am vazut pe nimeni facand jogging cu o punga de hartie pe cap ca sa nu-l recunoasca lumea. Mister !

"Un nebun arunca o piatra in apa si zece destepti se chinuie sa o scoata". Bun, am inteles, ala e nebun si arunca un bolovan in apa. Demersul celor 10 insa ii face sa nu mai para demni de denumirea de destepti. Lasa-l dracu' de bolovan pe fundul iazului ! Cu ce te deranjeaza ?! Unde ajungem daca oamenii destepti ai planetei se organizeaza in echipe de 10 ca sa scoata pietre din balta ?!

"Cainele care latra nu musca". Pai normal, e anatomic imposibil doar n-are doua capete. Musca si latra pe rand.

"Apa trece, pietrele raman". Hehe, asta e cazul norocos. Ia sa vedeti voi cand apa si pietrele se hotarasc sa treaca impreuna organizand o alunecare de teren: nu mai ramane nimic; nici sat, nici vaca, nici cotet, nimic, nimicuta, nica.

"Cine nu munceste nu mananca". Nu am nici un comentariu de facut la proverbul asta. L-am trecut doar ca sa-mi aduc aminte sa-l spun pisicilor mele sa vad ce parere au...

"Bate saua sa priceapa iapa". Inchipuiti-va urmatorul cadru: o iapa sta la iesle mestecand linistita o gura de fan iar in alt colt al grajdului stapanul loveste cu parul o sa prinsa in cui ca sa priceapa iapa ceva. Singurul lucru pe care o sa-l priceapa iapa e ca stapanul e idiot.

"Cine sapa groapa altuia cade singur in ea". E drept, se mai intampla pe la tara cand groparii exagereaza cu rachiul.

"Cine alearga dupa doi iepuri nu prinde niciunul." Genul asta de proverbe evidentiaza comportamentul deviant al romanului, cauzat de alcool in mare parte. Numai asa se poate explica de ce un om ar alerga ca nerodul pe camp incercand sa prinda nu unul, ci doi iepuri. Din aceeasi categorie mai avem "cine rade la urma rade mai bine". Rade la urma pentru ca e retard, probabil de la rachiu. "Cine s-a fript cu ciorba sufla si-n iaurt". La fel, de la bautura nu mai faci diferenta intre mancaruri si in plus dezvolti si diverse apucaturi paranoide.

"Mananci un sac de sare cu un om si tot nu-l cunosti". Nici nu vreau sa cunosc un om care ma invita pe la el ca sa mancam un sac de sare.

"Cine se scoala de dimineata departe ajunge". Asta e ok cand vrei intr-adevar sa ajungi undeva. Dar daca ma trezesc de dimineata si totusi vreau sa raman in casa ce se intampla ? Tot ajung departe ? Ma teleportez brusc la 200 de kilometri de casa ? Si atunci daca tot pierd jumate de zi sa ajung inapoi acasa la treburile mele de ce sa ma mai trezesc de dimineata cand pot sa ma trezesc la 12 ?

Mai sunt apoi proverbele care te indeamna sa nu faci diverse lucruri: "nu-ti baga nasul unde nu-ti fierbe oala". Sa inteleg ca e ok sa-ti bagi nasul in oala TA care fierbe si sa-ti arzi fata ca un idiot ? "Nu-ti bate singur cuie in talpa", "nu-ti da arama pe fata", "nu cara apa cu ciurul", "nu cara apa la fantana", "nu invata gaina sa faca oua" etc. Pot trage concluzia ca diversi indivizi au incercat toate aceste activitati ? Adica un om chiar s-a trezit dimineata cu gandul ca trebuie sa-si bata 3 cuie in talpa dupa care in chinuri groaznice a tinut un curs de ouat cu gainile ?

"Daca mergi la Roma imbraca-te ca romanii". Ok, asa am sa fac. Numai ca nu stiu daca politistii italieni vor fi foarte incantati sa ma vada cu platosa, coif metalic si sabie defiland printre turistii ingroziti.

Va urma.

8 comentarii:

  1. Eu cred ca e posibil sa tii un curs de ouat la gaini si sa iei pe cursu asta cam 10 mii euro / ora cu conditia minima ca gainile sa fie a lui Nastase si sa se "oueze bine" dupa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Adendum la ce am spus mai devreme: daca totusi fug gainile de la curs atunci cred ca fuga lor ar putea fi considerata in mod egal "rusinoasa si sanatoasa"

    RăspundețiȘtergere
  3. Vulpea care n-ajunge la struguri.. spune ca sunt acri...Ei da?!

    RăspundețiȘtergere
  4. e fain sa fii anonim...eu sunt anonimul cu vulpea...a nu se face confuzii...Ei da?

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu chiar sunt curios cine ti-a explicat prima oara ce inseamna Proverbul.

    RăspundețiȘtergere
  6. im explicati si mie proverbul cu vulpea ?
    plsss

    RăspundețiȘtergere